Κυριακή 13 Ιανουαρίου 2013

Γυναίκες που νίκησαν το χρόνο.. Μέρος 2ο

Το ημερολόγιο αναφέρεται σε πολλές γυναίκες που άλλαξαν την ιστορία του κόσμου πολιτικά  και πολιτισμικά, και οι περισσότερες είναι από τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής.  Μια από αυτές τις προσωπικότητες είναι και η Αφρο-Αμερικανή Ρόζα Παρκς


                              Ρόζα Παρκς (14 Φεβρουαρίου 1913 - 24 Οκτωβρίου 2005)

                      Η Πρώτη Κυρία  των Πολιτικών Δικαιωμάτων                               

Γεννημένη στην Αλαμπάμα, η Ρόζα ΜακΚόλεϋ, μετέπειτα Παρκς, ως Αφρο-Αμερικανή, βιώνει καθημερινά τις φυλετικές διακρίσεις. Το 1932 παντρεύεται τον Ράυμοντ Παρκς και συμμετέχουν στην Εθνική Ένωση για τα Δικαιώματα των Έγχρωμων.
Την 1η Δεκεμβρίου του 1955  η μοδίστρα Ρόζα Παρκς, αντιστεκόμενη στον νόμο που απαιτεί οι μαύροι να κάθονται στο πίσω μέρος του λεωφορείου και να παραχωρούν τη θέση τους στους λευκούς, αρνείται να δώσει τη θέση της σε έναν λευκό άντρα , και έτσι συλλαμβάνεται. Χάρη στην ενέργειά της αυτή, φουντώνει ένα κίνημα κατά του φυλετικού διαχωρισμού, που εκφράζεται άμεσα με μποϊκοτάζ των λεωφορείων από τους μαύρους. Το μποϊκοτάζ κρατάει 381 ημέρες και προκαλεί ζημιά εκατομμυρίων δολαρίων.
Η Ρόζα Παρκς γίνεται από εκείνη τη στιγμή σύμβολο, αλλά πληρώνει το τίμημα καθώς και αυτή και ο άντρας της χάνουν τις δουλειές τους και αναγκάζονται να μετακομίσουν σε άλλη πολιτεία.
Η δράση της κατά των φυλετικών  διακρίσεων δε θα σταματήσει ποτέ. Κατά τη διάρκεια  της ζωής της θα λάβει πολλά μετάλλια και διακρίσεις, όπως το Ποεδρικό Μετάλλιο της Ελευθερίας και το Χρυσό Μετάλλιο του Κογκρέσου κατά του Ρατσισμού. όταν σε ηλικία 92 ετών το 2005 φεύγει από τη ζωή. Είναι η πρώτη γυναίκα που η σορός της εκτίθεται σε λαϊκό προσκύνημα στη Ροτόντα του Καπιτωλίου. Έτσι, χιλιάδες άνθρωποι αποχαιρετούν τη γυναίκα που το περιοδικό "Time" κατέταξε ανάμεσα στους 20 ανθρώπους-σύμβολα του 20ου αιώνα.
                             


"Δεν πρέπει να φοβάσαι γι' αυτό που κάνεις όταν είναι το σωστό".
                                                                                            Ρόζα Παρκς

Βιογραφία στο : 
http://en.wikipedia.org/wiki/Rosa_Parks

Για το ημερολόγιο:
http://www.biblionet.gr/book/182599/%CE%9C%CE%B1%CE%BD%CE%B9%CE%AC,_%CE%A7%CF%81%CE%B9%CF%83%CF%84%CE%AF%CE%BD%CE%B1/%CE%97%CE%BC%CE%B5%CF%81%CE%BF%CE%BB%CF%8C%CE%B3%CE%B9%CE%BF_%CE%B3%CE%AD%CE%BD%CE%BF%CF%85%CF%82_%CE%B8%CE%B7%CE%BB%CF%85%CE%BA%CE%BF%CF%8D_2013

2 σχόλια: