Τετάρτη 9 Ιανουαρίου 2013

Γυναίκες που νίκησαν το χρόνο..

Πριν από 2 ημέρες έλαβα ένα δέμα που είχε μέσα ένα ημερολόγιο για τη νέα χρονιά, με τίτλο "Γυναίκες που νίκησαν το χρόνο" της Χριστίνας Μανιά. Αναφέρεται σε 21 γυναίκες που "τόλμησαν να διεκδηκήσουν το όνειρό τους και να παλέψουν για τα ιδανικά τους". Συμπεριλαμβάνονται γυναίκες ή καλύτερα προσωπικότητες που έχουν "φύγει" από τη ζωή, αλλά και άτομα που συνεχίζουν να ζουν στο όνειρό τους.

Η πρώτη γυναίκα που επέλεξα από το ημερολόγιο είναι η Coco Chanel.

                                 Η ιέρεια του στιλ

Η Coco Chanel γεννήθηκε 19 Αυγούστου 1883 και πέθανε στις 10 Ιανουαρίου 1971.


"Μετά τον θάνατο της μητέρας της, ο πατέρας της στέλνει την Γκαμπριέλ Σανέλ σε ένα γαλλικό ορφανοτροφείο. Εκεί η Σανέλ ανατρέφεται από τις καλόγριες μέσα στην αυστηρότητα. Στα 18 της βρίσκει δουλειά ως ράφτρα και κατασκευάστρια καπέλων. Παράλληλα, για να βγάλει περισσότερα χρήματα, τραγουδάει σε καμπαρέ, όπου και αποκτά το όνομα Κοκό (Coco).


Το 1913 ανοίγει το πρώτο της κατάστημα καπέλων. Αρχίζει να σχεδιάζει γυναικεία ρούχα, πολύ απλά και άνετα, αντίθετα με τις προσταγές της μόδας της εποχής. Σύντομα αποκτά φήμη και σημαντική πελατεία από την υψηλή κοινωνία, καθώς το νέο στιλ, αφήνοντας πίσω τους κορσέδες και τα δεκάδες στρώματα ρούχων, απελευθερώνει τις γυναίκες κινησιολογικά.


Το 1919 η Σανέλ ήδη απολαμβάνει την επιτυχία της σε όλο τον κόσμο, με αποκορύφωμα τη δημιουργία του αρώματος Chanel No 5, ένα άρωμα που ακόμα και σήμερα πουλάει ένα μπουκάλι κάθε 30 δευτερόλεπτα. 


Τη δεκαετία του '50 και του '60 συνεργάζεται με διάφορα στούντιο του Χόλυγουντ, ντύνοντας τις πιο διάσημες σταρ της εποχής. Η συμβολή της στη μόδα είναι τέτοια, ώστε το περιοδικό  την κατατάσσει -μόνο αυτή στο χώρο της - ανάμεσα στους 100 ανθρώπους με τη μεγαλύτερη επιρροή στον 20ό αιώνα. 


Το 1971 στη Λοζάνη, σε ηλικία 87 ετών, φεύγει από τη ζωή η γυναίκα-σύμβολο της κομψότητας και του στιλ."

 "Η μόδα φεύγει, μόνο το στιλ 

είναι αυτό που πάντα μένει".

                                                       Coco Chanel














Βιογραφία στο : http://en.wikipedia.org/wiki/Coco_Chanel

Για το ημερολόγιο :
http://www.biblionet.gr/book/182599/%CE%9C%CE%B1%CE%BD%CE%B9%CE%AC,_%CE%A7%CF%81%CE%B9%CF%83%CF%84%CE%AF%CE%BD%CE%B1/%CE%97%CE%BC%CE%B5%CF%81%CE%BF%CE%BB%CF%8C%CE%B3%CE%B9%CE%BF_%CE%B3%CE%AD%CE%BD%CE%BF%CF%85%CF%82_%CE%B8%CE%B7%CE%BB%CF%85%CE%BA%CE%BF%CF%8D_2013                       



                                                                        

1 σχόλιο: