Τετάρτη 23 Ιανουαρίου 2013

Γυναίκες που νίκησαν το χρόνο.. Μέρος 4ο

Μια βασίλισσα αυτή τη φορά, που έδωσε τη δική της μάχη.. 

ΒΟΑΔΙΚΕΙΑ

"Η βασίλισσα με τα πύρινα μαλλιά" 
Η Βοαδικεία γεννήθηκε στην αρχαία Βρετανία γύρω στο 30 μ.Χ. Ρωμαίοι ιστορικοί την περιγράφουν ως μία γυναίκα πανύψηλη, με εξαιρετικά διαπεραστικό βλέμμα και κατακόκκινα μαλλιά που κατεβαίνουν σαν φλόγες μέχρι τη μέση της. Γύρω στο 48 μ.Χ. παντρεύεται τον υποτελή στους Ρωμαίους βασιλιά της φυλής των Ικενών Πρασούταγο και η ίδια γίνεται βασίλισσα. Όταν ο Πρασούταγος πεθαίνει, την εξουσία αναλαμβάνει η Βοαδικεία. Επειδή δεν μπορεί να πληρώσει τους φόρους υποτελείας που της ζητήθηκε από τη Ρώμη, τη μαστιγώνουν δημοσίως και βιάζουν τις κόρες της. 
Έπειτα από αυτόν τον εξευτελισμό, μόνο η εξέγερση είναι η λύση για την ταπεινωμένη βασίλισσα. Έτσι,  το 60 μ.Χ. ηγείται μιας εξέγερσης των Ικενών μαζί με κάποιες άλλες φυλές κατά του Ρωμαίου διοικητή της Βρετανίας. 

Οι εξεγερμένοι επιτίθενται σε μία ρωμαϊκή αποικία της Βρετανίας και την καταστρέφουν. Οι επαναστάτες συνεχίζουν την πορεία τους και φτάνουν στο Λονδίνο. Πριν την τελική μάχη με τους Ρωμαίους και βλέποντας η Βοαδικεία ότι δεν υπάρχουν ελπίδες να νικήσουν, μιλάει στο στρατό της με θέρμη, παροτρύνοντάς τους ή να κερδίσουν ή να πεθάνουν. Στη μάχη αυτή οι επαναστάτες κατατροπώνονται. Ο θρύλος λέει ότι η Βοαδικεία δεν πέθανε στη μάχη, αλλά γύρισε σπίτι της και αυτοκτόνησε με δηλητήριο. 
Η βασίλισσα με την  κόκκινη χαίτη παραμένει σύμβολο μαχητικότητας, καθώς ήταν από τις πρώτες γυναίκες στην ιστορία που ηγήθηκαν μιας επανάστασης κατά του κατακτητή.




"Αν ζυγίσεις τις δυνάμεις των δύο στρατών και τα αίτια του πολέμου, θα δεις ότι σε αυτή τη μάχη πρέπει ή να κερδίσεις ή να πεθάνεις. Αυτή είναι η απόφαση μιας γυναίκας. Όσο για τους άντρες, μπορούν , αν θέλουν, να ζήσουν και να γίνουν σκλάβοι."

                                                                   Τελευταία λόγια της Βοαδικείας στον στρατό της 
                                                                             πριν από την τελευταία μάχη στο Λονδίνο.

Βιογραφία στο :
http://el.wikipedia.org/wiki/%CE%92%CE%BF%CE%B1%CE%B4%CE%AF%CE%BA%CE%B5%CE%B9%CE%B1

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου