Δευτέρα 15 Απριλίου 2013

Γυναίκες που νίκησαν το χρόνο.. Μέρος 7ο

ΚΑΛΛΙΡΟΗ ΠΑΡΡΕΝ

(1 Μαΐου 1861 - 15 Ιανουαρίου 1940)

"Η πένα που αφύπνισε τις γυναίκες"                                                  


Την Πρωτομαγιά του 1861 γεννιέται στην Κρήτη η Καλλιρόη Σιγανού. Σε ηλικία 6 ετών μετακομίζουν στην Αθήνα. Οι γονείς της παρέχουν πλούσια μόρφωση και, πριν κλείσει τα είκοσι, αποφοιτά από το Αρσάκειο, λαμβάνοντας το δίπλωμα της δασκάλας με "άριστα". Αμέσως διορίζεται στην Οδησσό της Ρωσίας και διευθύνει το Παρθεναγωγείο της ελληνικής κοινότητας. 

Μερικά χρόνια αργότερα, στην Αθήνα πια, παντρεύεται τον ιδρυτή του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων Ιωάννη Παρρέν. Μετά από προτροπή του συζύγου της, η Καλλιρόη ακολουθεί το επάγγελμα της δημοσιογραφίας. Το 1888 εκδίδει την εβδομαδιαία εφημερίδα "¨Εφημερίς των Κυριών". Έτσι, εκτός από τον τίτλο της πρώτης Ελληνίδας φεμινίστριας, παίρνει και τον τίτλο της πρώτης Ελληνίδας δημοσιογράφου και εκδότριας.

Η εφημερίδα κάνει πάταγο, αλλά η ίδια δέχεται δριμύτατες κριτικές και απειλές λόγω των φεμινιστικών της απόψεων. 

Μετά από δικά της διαβήματα στην τότε κυβέρνηση, θα επιτραπεί η φοίτηση των γυναικών στο Πανεπιστήμιο και στο Πολυτεχνείο. Παράλληλα, παλεύει αδιάκοπα για το δικαίωμα ψήφου στις γυναίκες, ένα δικαίωμα που τους δίνεται 9 χρόνια μετά  από τον θάνατό της.

Το συνολικό της έργο, συγγραφικό, δημοσιογραφικό, ακτιβισμού, κοινωνικό, είναι τεράστιο και οι πρωτιές της πολλές. Αν η θέση της γυναίκας στην Ελλάδα σήμερα είναι ένα μεγάλο οικοδόμημα, η Καλλιρόη Σιγανού-Παρρέν έβαλε τον θεμέλιο λίθο. 


" Η συντροφιά σου είναι πολύτιμη.
 Το ήθος σου, η τόλμη και 
 η γραφή σου θαύμα.
 Εύγε σου, Δέσποινα της φιλαλληλίας
 και της προόδου".

ΓΡΗΓΟΡΗΣ ΞΕΝΟΠΟΥΛΟΣ για την Παρρέν


Βιογραφία στο :

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου