Παρασκευή 26 Απριλίου 2013

Γυναίκες που νίκησαν το χρόνο.. Μέρος 9ο

ΜΠΕΝΑΖΙΡ ΜΠΟΥΤΟ

(21 Ιουνίου 1953 - 27 Δεκεμβρίου 2007)

Η Κόρη της Ανατολής 

Η Μπεναζίρ Μπούτο γεννιέται στο Πακιστάν. Ο πατέρας της θα διατελέσει πρόεδρος και πρωθυπουργός της χώρας. Η Μπούτο σπουδάζει πολιτικές επιστήμες, οικονομικά και φιλοσοφία στο Χάρβαρντ και στην Οξφόρδη. Το 1977 επιστρέφει στο Πακιστάν χωρίς πολιτικές βλέψεις. Όταν όμως την ίδια χρονιά, έπειτα από πραξικόπημα, ο πατέρας της συλλαμβάνεται και εκτελείται, ενώ η ίδια τίθεται σε κατ' οίκον περιορισμό, νιώθει την επιτακτική ανάγκη να ασχοληθεί με την πολιτική για το καλό της χώρας της. 

Καταφεύγει στην Αγγλία, όπου ηγείται εν εξορία του Λαϊκού Κόμματος του Πακιστάν. Το 1986, μετά από άρση του στρατιωτικού  νόμου, επιστρέφει στο Πακιστάν. Στις εκλογές του 1988 το κόμμα της θριαμβεύει και η ίδια γίνεται η πρώτη πρωθυπουργός ισλαμικής χώρας στην ιστορία. Παλεύει για την περίθαλψη, την παιδεία και την κοινωνική πρόνοια, αλλά κυρίως για τη θέση της γυναίκας στη χώρα. 

Το 1990 η κυβέρνησή της κατηγορείται για διαφθορά και χάνει τις εκλογές. Όμως το 1993 επανεκλέγεται πρωθυπουργός μέχρι το 1996, όπου και πάλι αποπέμπεται λόγω διαφθοράς. 

Μέχρι το 2007 ζει εξόριστη στο Ντουμπάι, όταν όμως αποσύρονται οι κατηγορίες εις βάρος της, επιστρέφει στο Πακιστάν. Την ημέρα της υποδοχής της, 18 Οκτωβρίου 2007 γλιτώνει από βομβιστική επίθεση καμικάζι κατά την οποία σκοτώνονται 140 άτομα. Δε θα σταθεί όμως το ίδιο τυχερή δύο μήνες αργότερα. Έτσι, στις 27 Δεκεμβρίου, σε προεκλογική συγκέντρωση, καμικάζι την πυροβολεί τρεις φορές και ενεργοποιεί εκρηκτικά που σκοτώνουν άλλα 16 άτομα. Στο νοσοκομείο αφήνει την τελευταία της πνοή η πολιτικός που είχε πει "...από όλα όσα έχω κάνει για τη χώρα, θέλω να με θυμούνται για ό,τι έκανα για τις γυναίκες".

"Ονειρεύομαι ένα Πακιστάν όπου οι γυναίκες 
συμβάλλουν με όλες τους τις δυνάμεις. 
Γνωρίζω πόσο πρέπει να παλέψουμε γι' αυτό, 
αλλά με τη βοήθειά σας θα επιμείνουμε και 
με τη θέληση του Αλλάχ θα το πετύχουμε".



Βιογραφία στο :

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου