Πέμπτη 18 Απριλίου 2013

Γυναίκες που νίκησαν το χρόνο.. Μέρος 8ο

ΙΣΙΔΩΡΑ ΝΤΑΝΚΑΝ

(27 Μαΐου 1877 - 14 Σεπτεμβρίου 1927)

"Η μητέρα του μοντέρνου χορού"

Λίγο μετά τη γέννηση της Ισιδώρας, ο τραπεζίτης πατέρας της χάνει τα πάντα, έτσι η οικογένεια ζει στην απόλυτη φτώχεια. Μεγαλώνοντας, για να ενισχύσει οικονομικά την οικογένειά της, παραδίδει μαθήματα χορού σε παιδιά. Το 1895 γίνεται μέλος ενός θεάτρου στη Νέα Υόρκη, αλλά σύντομα το εγκαταλείπει νιώθοντας ότι την περιορίζει. Πηγαίνει στο Λονδίνο και δίνει παραστάσεις. Το θέαμα που παρουσιάζει είναι εμπνευσμένο από τις αναπαραστάσεις στα αρχαία ελληνικά βάζα. Φοράει ένα χιτώνα και οι κινήσεις είναι ελεύθερες και φυσικές. 

Επισκέπτεται διάφορες ευρωπαϊκές πόλεις, όπου και ιδρύει σχολές χορού που δε βασίζονται στο μπαλέτο, αλλά σε μια πιο φυσική κινησιολογία. Όσο ελεύθερη είναι στην τέχνη της, άλλο τόσο είναι και στην προσωπική της ζωή.

Αποκτά δύο παιδιά εκτός γάμου, τα οποία σκοτώνονται σε ατύχημα. Αυτή η τραγωδία στιγματίζει την Ισιδώρα, που γίνεται όλο και πιο αυτοκαταστροφική (αλκοόλ, εφήμερες σχέσεις, οικονομικές ατασθαλίες).

Στις 14 Σεπτεμβρίου 1927, μπαίνοντας στο σπορ αυτοκίνητο του συνοδού της, λέει στην παρέα της "Αντίο, φίλοι μου, πηγαίνω προς τη δόξα". Λίγα χιλιόμετρα πιο κάτω το μαντήλι που φορά στο λαιμό της πιάνεται στις ρόδες του αυτοκινήτου και την πνίγει. Με αυτόν τον δραματικό τρόπο φεύγει από τη ζωή η γυναίκα που καταφέρνει να επαναφέρει τον χορό στις ρίζες του ως ιερή τέχνη. Η μητέρα του μοντέρνου χορού.                                                                                   



  "Ο χορός έιναι όλη η κίνηση                                                                   
του σύμπαντος συμπυκνωμένη 
            σε ένα άτομο".

ΙΣΙΔΩΡΑ ΝΤΑΝΚΑΝ (Isadora Duncan)





Βιογραφία στο :


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου